« Tillbaka till program


  MARK ISITT (1966) är frilansjournalist baserad i Stockholm. Han är en viktig del i att vi kan presentera namn som Ruye Nishizawa och Bruce Nichol på PLÅT10. Som moderator kommer Isitt att guida er under dagen, intervjua materialföreläsarna samt bjuda på exklusiva samtal med både Nishizawa och Nichol.
Isitt har skrivit om arkitektur och design sedan slutet av 80-talet för både svenska och internationella tidskrifter och har medverkat i antologier över Sveriges bästa journalistik. Som chefredaktör och ansvarig utgivare för kvartalstidskriften Forum AID (1999 till 2007) initierade han Forum AID Awards och +1-priset. Han har bidragit till ett flertal böcker, senast om  White Architects (Laurence King Publishing), Claesson Koivisto Rune (Birkhäuser), Monica Förster (Arvinius). 2008 mottog Isitt Spot City-priset för sina artiklar om stadsplanering och segregation i Göteborgs-Posten. Han bor i Gamla Enskede i Stockholm med dansk hustru och två pojkar.




Skulptural zinkkub: Zinkhuset I Köpenhamn
Zinkhuset på Amerika Plads är en ny exklusiv bostadsfastighet på en av Köpenhamns mest attraktiva adresser i den nya stadsdelen vid vattnet. Huset är en kubformad byggnad helt klädd i zink med 6000 m2 förpatinerad skiffergrå Rheinzink. Fasaden består av vinkelfals i så kallad skivtäckning med såväl olika bredder som längder, vilket skapar en mycket levande fasad.

Arkitekt Peter Holsøe, Holsøe Arkitekter


Marint i aluminium: Hamnens hus, Kalmar
Centralt belägen vid de viktigaste kajerna stoltserar Hamnens hus i Kalmar. Byggnadens utsatta läge ledde till valet av aluminium på såväl fasad som tak. Fasadens plåtbeklädnad är utförd på traditionellt vis, för att med lätthet kunna åtgärdas om så behövs i framtiden. Med åren kommer en skyddande oxid att täcka plåten, vilket ger en vacker patina och lång livslängd.

Åke Brisvall, Åke Brisvall Arkitektkontor


Kraftfullt och rationellt i koppar: Skellefteå Kraft, Skellefteå
Skellefteå Krafts nya huvudkontor i Skellefteå har utförts enligt en klassisk arkitektonisk ordning som står över mode och trender. Det ansluter till Skellefteå Krafts befintliga kontor från sextiotalet, vilket har påverkat våningshöjder och modulmått. Fönster och vissa kopparkassetter är indragna för att ge fasaden en tydlig reliefverkan, vilket även minskar värmeinstrålningen. 9 000 kopparplåtar täcker fasaden med målet att byggnaden ska vara underhållsfri i 100 år.

Arkitekt Josef Eder, General Architecture


Klimatsmart med värmereflekterande stålplåt: Högskolan Dalarna i Borlänge
Den så kallade ”Svarta lådan” på Högskolan Dalarna i Borlänge är väldigt mycket mer än just en svart låda. Fasaden består av en färgbelagd stålplåt kallad ”Energy”. En ny fasadmöjlighet vilken kan skräddarsys så att beläggningen reflekterar eller absorberar solens värme. På så sätt bidrar fasaden till minskad energiförbrukning och ett hållbart samhälle. Högskolan Dalarna är ett referensexempel för Plannja Energy.

Arne Ludvigsson, Stadsarkitekt i Borlänge